Results 1 to 19 of 19

Thread: Ness oko C++

  1. #1
    Senior Member Array
    Join Date
    May 2014
    Location
    Mamica
    Karma
    0

    Default Ness oko C++

    Code:
    #include <iostream>
    
    int main(int argc, char** argv) 
    {
    	cout << "Ovo je neki broj: \t" << 5 << endl;
    }
    Zasto mi izbacuje error ovde, ne razumem , sve je lepo napisano...

    PS: Ako nisam temu ubacio u dobar deo foruma prebacite je
    Last edited by Ognjen7; 14-03-2017 at 20:40.
    Zombie Escape MOD - [ |||||||| - 80% ]
    BaseBuilder Mod + VIP System - [ ||||||| - 100% ] - Zavrseno

    Javite mi se na PM za test IP

  2. #2
    Moderator Array klipica's Avatar
    Join Date
    Apr 2010
    Location
    lk-net.com
    Karma
    24

    Default

    Prepostavljam da ti ispred 'cout' i 'endl' fali 'std::', ili da iznad main-a napises 'using namespace std;'.

    Inace, kada pitas zasto ti izbacuje error onda i postujes koji je to error... Lako je kopirati compiler output.
    Code:
    #YoMama {
        width: 200%;
        overflow: visible;
    }

  3. #3
    Senior Member Array
    Join Date
    May 2014
    Location
    Mamica
    Karma
    0

    Default

    Hvala, nema gresaka sad, a I usput jos ness, kad compile ne izlazi mi konzola da bi mi pokazala to nesto sto sam napisao ?
    Inace stavio sam console application
    Zombie Escape MOD - [ |||||||| - 80% ]
    BaseBuilder Mod + VIP System - [ ||||||| - 100% ] - Zavrseno

    Javite mi se na PM za test IP

  4. #4
    Moderator Array klipica's Avatar
    Join Date
    Apr 2010
    Location
    lk-net.com
    Karma
    24

    Default

    Izadje ali brzo nestane verovatno jer program izadje iz main-a. Mozes recimo da na kraju main-a napravis getchar() poziv, sto ce da natera konzolu da saceka neki unos. Na taj nacin radi ono "Press any key to continue..." u konzolnim aplikacijama.

    Zelis da ti program idealno ovako izgleda:
    Code:
    #include <iostream>
    #include <cstdio>
    // U cstdio se nalazi getchar(), ali verovatno iostream vec inkluduje cstdio
    
    using namespace std;
    
    int main(int argc, char** argv) 
    {
    	cout << "Ovo je neki broj: \t" << 5 << endl;
    	getchar();
    	
    	return 0;
    }
    Funkcija vraca int, sto znaci da trebas da returnujes nesto. GCC bi te verovatno opomenio za ovo, ali Microsoftov izgleda sam to resi (losa odluka, meh). Vracanje 0 znaci da je program uspesno zavrsio, bilo koja druga vrednost znaci da program nije uspesno izvrsen.


    Jos jedna mala stvar (mada ovo je subjektivno): Iako 'char** argv' je sasvim u redu po standardu, 'char *argv[]' zapravo govori da je to niz char pointera (niz stringova). Semanticki je ispravnije po mom misljenju, ali je funkcionalnost ista.


    P.S. Pomereno jer nema nikakve veze sa HL/CS.
    Code:
    #YoMama {
        width: 200%;
        overflow: visible;
    }

  5. #5
    Senior Member Array
    Join Date
    Jun 2015
    Location
    Belgrade
    Karma
    4

    Default

    Quote Originally Posted by klipica View Post
    Izadje ali brzo nestane verovatno jer program izadje iz main-a. Mozes recimo da na kraju main-a napravis getchar() poziv, sto ce da natera konzolu da saceka neki unos. Na taj nacin radi ono "Press any key to continue..." u konzolnim aplikacijama.

    Zelis da ti program idealno ovako izgleda:
    Code:
    #include <iostream>
    #include <cstdio>
    // U cstdio se nalazi getchar(), ali verovatno iostream vec inkluduje cstdio
    
    using namespace std;
    
    int main(int argc, char** argv) 
    {
    	cout << "Ovo je neki broj: \t" << 5 << endl;
    	getchar();
    	
    	return 0;
    }
    Funkcija vraca int, sto znaci da trebas da returnujes nesto. GCC bi te verovatno opomenio za ovo, ali Microsoftov izgleda sam to resi (losa odluka, meh). Vracanje 0 znaci da je program uspesno zavrsio, bilo koja druga vrednost znaci da program nije uspesno izvrsen.


    Jos jedna mala stvar (mada ovo je subjektivno): Iako 'char** argv' je sasvim u redu po standardu, 'char *argv[]' zapravo govori da je to niz char pointera (niz stringova). Semanticki je ispravnije po mom misljenju, ali je funkcionalnost ista.


    P.S. Pomereno jer nema nikakve veze sa HL/CS.
    Zar 'Press any key to continue..' nije system('pause') ?
    Kada trazis input mislim da ne izlazi nista, samo prazna linija
    Last edited by luka317; 14-03-2017 at 22:38.

  6. #6
    Moderator Array klipica's Avatar
    Join Date
    Apr 2010
    Location
    lk-net.com
    Karma
    24

    Default

    Quote Originally Posted by luka317 View Post
    Zar 'Press any key to continue..' nije system('pause') ?
    Kada trazis input mislim da ne izlazi nista, samo prazna linija
    Mozes sam to printovati ako zelis. (Mala ispravka za moje: potrebno je pritisnuti ENTER).
    Stvar kod system("pause") jeste sto nije portabilno. U njegovom slucaju ce raditi bez problema, ali nije najbolje resenje. Jedno dobro resenje jeste staviti break point u svom IDE na kraju main-a.
    Ako koristis Visual Studio, ako se dobro secam mozes pokretati program sa CTRL + F5 i prozor ce na kraju izvrsavanja ostati. Samo zapamti da se na ovaj nacin ne pale debugger, dijagnostika i slicno u Visual Studio.
    Code:
    #YoMama {
        width: 200%;
        overflow: visible;
    }

  7. #7
    Senior Member Array
    Join Date
    May 2014
    Location
    Mamica
    Karma
    0

    Default

    Opet ne izlazi konzola
    Zombie Escape MOD - [ |||||||| - 80% ]
    BaseBuilder Mod + VIP System - [ ||||||| - 100% ] - Zavrseno

    Javite mi se na PM za test IP

  8. #8
    Moderator Array klipica's Avatar
    Join Date
    Apr 2010
    Location
    lk-net.com
    Karma
    24

    Default

    Uslikaj ekran (tj. IDE) kada pokrenes program, provaljujem da ti se uopste ne kompajluje/pokrene. Da li ti se prozor otvori samo na trenutak ili se uopste ne otvori?
    Code:
    #YoMama {
        width: 200%;
        overflow: visible;
    }

  9. #9
    Senior Member Array
    Join Date
    Apr 2012
    Location
    Koprivnica, CRO
    Age
    25
    Karma
    7

    Default

    Ispod cout pozovi cin da se zaudtavi prozor
    ]
    Instaliravam modove za phpbb3 forume :D

  10. #10
    Moderator Array klipica's Avatar
    Join Date
    Apr 2010
    Location
    lk-net.com
    Karma
    24

    Default

    Quote Originally Posted by gal_17 View Post
    Ispod cout pozovi cin da se zaudtavi prozor
    To je upravo to sto getchar() radi.
    Code:
    #YoMama {
        width: 200%;
        overflow: visible;
    }

  11. #11
    Senior Member Array
    Join Date
    Nov 2013
    Location
    Vladimirci
    Age
    18
    Karma
    0

    Default

    Quote Originally Posted by gal_17 View Post
    Ispod cout pozovi cin da se zaudtavi prozor
    Zasto bi to radio ?
    @Sry nisam procitao sve, upravu su klipica i gal, sory za spam
    Last edited by Dragan015Bre; 15-03-2017 at 03:07.

  12. #12
    Senior Member Array
    Join Date
    May 2014
    Location
    Mamica
    Karma
    0

    Default

    @klipica Ne izlazi uopste

    http://dodaj.rs/image/34884.html
    Zombie Escape MOD - [ |||||||| - 80% ]
    BaseBuilder Mod + VIP System - [ ||||||| - 100% ] - Zavrseno

    Javite mi se na PM za test IP

  13. #13
    Senior Member Array
    Join Date
    Jun 2015
    Location
    Belgrade
    Karma
    4

    Default

    Stavi system('pause')
    I predlazem ti da skines i koristis visual studio

  14. #14
    Senior Member Array
    Join Date
    May 2014
    Location
    Mamica
    Karma
    0

    Default

    Imam neki bugovan visual studio koji ne radi ...

    Na netu sve neki shitevi od visual studia
    Zombie Escape MOD - [ |||||||| - 80% ]
    BaseBuilder Mod + VIP System - [ ||||||| - 100% ] - Zavrseno

    Javite mi se na PM za test IP

  15. #15
    Moderator Array klipica's Avatar
    Join Date
    Apr 2010
    Location
    lk-net.com
    Karma
    24

    Default

    Quote Originally Posted by Ognjen7 View Post
    Imam neki bugovan visual studio koji ne radi ...

    Na netu sve neki shitevi od visual studia
    Skines sa oficijalnog sajta, nije mi samo jasno odakle ti skidas. Ima mnogo boljih alternativa od Dev-C++.


    Quote Originally Posted by luka317 View Post
    Stavi system('pause')
    I cim predje na Linux/OSX vec ne radi. Treba sto ranije da prekine koristiti to, ne vidim zasto je teze koristiti potpuno portable nacin getchar() koji ce te naterati da udaris enter umesto bilo koje tipke. system() moze da bude i security hole u tvom programu, a pored toga i je i jako "skupa" operacija. U skolama uce djake obicno da rade system("pause"), ali je to jako retardirano sto ih uce na taj nacin. Postoje mnogo bolji nacini, recimo da pokrenes program kroz komandnu liniju i da se uopste ne oslanjas na to kako tvoj IDE pokrece.
    Na svakom mogucem mestu na internetu ces videti da ljudi odguruju nove programere od system() funkcije, sa razlogom.

    Quote Originally Posted by Ognjen7 View Post
    @klipica Ne izlazi uopste

    http://dodaj.rs/image/34884.html
    Izgleda kao da ti samo kompajlujes i nikada ne pokreces program. Svejedno, prvo skini Visual Studio (prva preporuka), Code::Blocks ili nesto drugo.
    Last edited by klipica; 15-03-2017 at 13:11.
    Code:
    #YoMama {
        width: 200%;
        overflow: visible;
    }

  16. #16
    Senior Member Array
    Join Date
    Jun 2015
    Location
    Belgrade
    Karma
    4

    Default

    Quote Originally Posted by klipica View Post
    I cim predje na Linux/OSX vec ne radi. Treba sto ranije da prekine koristiti to, ne vidim zasto je teze koristiti potpuno portable nacin getchar() koji ce te naterati da udaris enter umesto bilo koje tipke. system() moze da bude i security hole u tvom programu, a pored toga i je i jako "skupa" operacija. U skolama uce djake obicno da rade system("pause"), ali je to jako retardirano sto ih uce na taj nacin. Postoje mnogo bolji nacini, recimo da pokrenes program kroz komandnu liniju i da se uopste ne oslanjas na to kako tvoj IDE pokrece.
    Na svakom mogucem mestu na internetu ces videti da ljudi odguruju nove programere od system() funkcije, sa razlogom.
    Dok testira programski jezik i tek uci da sabere 2+2 mislim da je potpuno ok da koristi system, lako ce on sutra umesto tog system traziti input na neki drugi nacin. Mada skroz nebitna stvar...


    Quote Originally Posted by Ognjen7 View Post
    Imam neki bugovan visual studio koji ne radi ...

    Na netu sve neki shitevi od visual studia
    Odakle ti to skidas? O.o Visual studio community je free..
    https://www.visualstudio.com/downloads/


    Hmm pojavi se vs2017 :S Vreme za igranje
    Last edited by luka317; 15-03-2017 at 14:28.

  17. #17
    Moderator Array Megastorm's Avatar
    Join Date
    Sep 2011
    Location
    Tokyo, Japan
    Age
    21
    Karma
    31

    Default

    Visual Studio ne bih preporucio, iz razloga sto je prezahtevan i windows-only IDE...
    Od starta preporucujem Codeblocks i Netbeans...

  18. #18
    Senior Member Array
    Join Date
    May 2014
    Location
    Mamica
    Karma
    0

    Default

    NetBeans zakon ...
    Zombie Escape MOD - [ |||||||| - 80% ]
    BaseBuilder Mod + VIP System - [ ||||||| - 100% ] - Zavrseno

    Javite mi se na PM za test IP

  19. #19
    Moderator Array klipica's Avatar
    Join Date
    Apr 2010
    Location
    lk-net.com
    Karma
    24

    Default

    Meni ovaj kombo odlicno radi: Visual Studio Code (multiplatform je, zakon je) sa C++ ekstenzijom i AMBuild za kompajliranje. Visual Studio uglavnom samo za C# koristim.
    Code:
    #YoMama {
        width: 200%;
        overflow: visible;
    }

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •