Results 1 to 11 of 11
  1. #1
    Senior Member Array
    Join Date
    May 2013
    Location
    Karma
    5

    Default Dvodimenzionalni Niz

    Pozdrav, zanima me zasto se koristi Dvodimenzionalni Niz kod naprimer naziva klase kod Cod Modov-a, ovo sluzi kao primer. Zasta tacno oni sluze i kada se koriste?

  2. #2
    Senior Member Array
    Join Date
    Jun 2015
    Location
    Belgrade
    Karma
    6

    Default

    Mislis na klase[][] ?
    Ne znam ni ja bas tacno, ali string u pawnu cuvas kao string[] = "blabla", i onda kada hoces da imas listu stringova stavljas
    string[][] = { "bla", "bla" }
    Pojma nemam da objasnim ali tako nekako :P Valjda ce neko iskusniji bolje i preciznije objasniti

  3. #3
    Moderator Array klipica's Avatar
    Join Date
    Apr 2010
    Location
    lk-net.com
    Karma
    26

    Default

    U nizu sa jednom dimenzijom ti je svaki element jedna vrednost, dok u dvodimenzionalnom ti je svaki element drugi niz. Luka je dao dobar primer - posto su stringovi nizovi, pravis niz stringova. Dvodimenzionalni niz je bukvalno matrica ili tabela. Moze biti i niz nizova razlicitih velicina ako napravis niz konstantan i ne navedes poslednju dimenziju (ovo se zove "jagged array"), mada je ovaj detalj verovatno nevazan.
    Code:
    #YoMama {
        width: 200%;
        overflow: visible;
    }

  4. #4
    Senior Member Array
    Join Date
    Aug 2013
    Location
    Forbidden Forest
    Karma
    5

    Default

    Evo ti i moj neki pokusaj objasnjavanja pa ti biraj sta ti najvise odgovara
    Svaki string je ustvari niz, a svaki clan tog niza je jedan tvoj karakter u string-u.
    Tako da ti kad uradis na primer class_name[][] = { "Bla1", "Bla2" }, tebi je prvi clan niza string "Bla1" a prvi clan string-a "Bla1" karakter "B".

    EDIT : Ovo gore je bilo na primeru za klase, a nesto opste za dvodimenzionalni niz/tabelu/matricu :
    Uzecu u obzir da znas kako funkcionisu obicni nizovi, dvodimenzionalni/tabela/matrica ti nije nista drugo nego niz u nizu.
    nesto [i] -> Crveno je o kom nizu se radi, zeleno je o kom clanu tog niza se radi.
    nesto [i] [k] -> Crveno je o kom nizu se radi, zeleno je o kom clanu tog niza se radi, identicno kao i gore.
    Last edited by SkazzY; 21-03-2017 at 01:18.
    Pomoc oko plugina, TS3-a, discord-a mozete dobiti samo u vidu objasnjenja.
    P.S. Nemojte smarati/hejtovati obzirom da to niko ne voli a ja licno cu samo da vas kuliram.
    P.P.S. Nemojte pitati stvari na PM vec otvori temu.

  5. #5
    Senior Member Array
    Join Date
    May 2013
    Location
    Karma
    5

    Default

    Pozdrav, izvinjavam se sto dizem temu, ali idalje bas ne kapiram zasto na primer za ime_klase korisitmo [][] - odnosno dvodimenzionalni niz + da li kada su [] prazne to znaci da imamo beskonacno mnogo slotova?

  6. #6
    Senior Member Array
    Join Date
    Jun 2015
    Location
    Belgrade
    Karma
    6

    Default

    Quote Originally Posted by MatijaS View Post
    Pozdrav, izvinjavam se sto dizem temu, ali idalje bas ne kapiram zasto na primer za ime_klase korisitmo [][] - odnosno dvodimenzionalni niz + da li kada su [] prazne to znaci da imamo beskonacno mnogo slotova?
    Rekao sam ti gore zasto. String u pawnu cuvas kao niz, string[] = "bla". Znaci kada hoces da napravis listu stringova, pravis niz sacinjen od vise nizova(stringova). Klase[][] = { "klasa1" , "klasa2" }
    Da, kada ne definises limit niza ( [] ) znaci da je beskonacan

  7. #7
    Senior Member Array
    Join Date
    May 2013
    Location
    Karma
    5

    Default

    Al kako ja da znam da l je povoljno da koristim [][] ili [][][] tipa. Jel to zavisi koliko stringova cu da koristim i koja je njihova duzina?

  8. #8
    Senior Member Array
    Join Date
    Jun 2015
    Location
    Belgrade
    Karma
    6

    Default

    Klase[broj klasa][broj karaktera svake klase]

    Recimo, hocu da napravim 3 klase:
    Code:
    Klase[3][] = {
    "Klasa1",
    "Klasa2",
    "Klasa3"
    }
    Ako hoces da imas 2 klase:
    Code:
    Klase[2][ovo ostavljam prazno kao i gore jer nema potrebe da odredjujem koliko ce karaktera imati naziv klase] = {
    "Klasa1",
    "Klasa2"
    }
    I ako hoces, mozes da ostavis praznu i prvu zagradu tako da posle kada budes dodavao bilo sta mozes samo da dodas na kraj i ne moras da menjas u zagradi broj..
    Isto ti je ako napises:
    Code:
    Klase[2][] = {
    "Klasa",
    "Klasa"
    }
    ili
    Code:
    Klase[][] = {
    "Klasa",
    "Klasa"
    }
    Last edited by luka317; 22-03-2017 at 22:25.

  9. #9
    Senior Member Array
    Join Date
    May 2013
    Location
    Karma
    5

    Default

    E to, hvala brate. k+

    Edit : Spread luka i klipica.

  10. #10
    Moderator Array Megastorm's Avatar
    Join Date
    Sep 2011
    Location
    Tokyo, Japan
    Age
    22
    Karma
    32

    Default

    Sad da se ja nadovezem
    Nizovi u pawnu su donekle typeless.
    To znaci da se ne mora navesti tip osim za Float (mada i tu postoji prica oko skidanja tagova, da ne komplikujem).
    U pawnu svaki jednodimenzionalni niz moze da se tretira kao string, a sta je string nego niz karaktera.
    Kada pravite dvodimenzionalni/visedimenzionalni niz, vi u stvari pravite nizove nizova karaktera.
    Primer matrica:
    Niz od 4 clana(clanove predstavljam kao #):
    [#, #, #, #]

    Dvodimenzionalni niz:
    [[#, #, #, #], [#, #, #, #]]

    Trodimenzionalni:
    [[[#, #, #, #], [#, #, #, #]], [[#, #, #, #], [#, #, #, #]]]

    Uglavnom, jednodimenzionalni sadrzi vise jednostavnih clanova, dvodimenzionalni jedan ili vise jednodimenzionalnih nizova, trodimenzionalni sadrzi vise dvodimenzionalnih i tako dalje...

  11. #11
    Senior Member Array
    Join Date
    May 2013
    Location
    Karma
    5

    Default

    Hvala puno i tebi, K+.

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •