sql ucitavanje pomoc
Results 1 to 17 of 17
  1. #1
    Senior Member Array
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Nis, Cair, Jamajka
    Karma
    13

    Default sql ucitavanje pomoc

    pozz...nastavljam projekat ono za rezervisanje termina pa me ova stvar koci:

    imam tabelu:



    zanima me kako na jednoj php stranici moze da se ucita u kom polju se razlikuje rezultat od 0.

    moja trenutna i losa metoda je:

    HTML Code:
    $pon = mysqli_query($con,"SELECT * FROM dani_tabela WHERE Ponedeljak != '0' ");
    $utor = mysqli_query($con,"SELECT * FROM dani_tabela WHERE Utorak != '0' ");
    $sreda = mysqli_query($con,"SELECT * FROM dani_tabela WHERE Sreda != '0' ");
    ...
    ...

    dole za prikaz na stranici imam:


    Code:
    <?php
    while( $dani_tabela=mysqli_fetch_assoc($pon) )
    {
    	echo "<b>$dani_tabela[Ponedeljak]</b> || IGRA: $dani_tabela[sati]<br>";	
    }
    mysqli_data_seek($pon,0);
    ?><br>
    <?php
    while( $dani_tabela=mysqli_fetch_assoc($utor) )
    {
    	echo "<b>$dani_tabela[Utorak]</b> || IGRA: $dani_tabela[sati]<br>";	
    }
    mysqli_data_seek($utor,0);
    ?><br>
    
    
    ...
    ...
    provaljuje se da sam iso na opciju da se sve rucno ispita da li je 0 ili ne pa da se prikaze...sto je dosta neoptimizovano...da li neko ima iskustva oko ovog, pa ako moze da pomogne?

    *ovo mi je 3. tip tabele i po meni najoptimalniji za ovu vrstu potrebe...da sve bude u jednoj tabeli...ako mislite da ima boljih resenja za tabelu javite, i ti predlozi su dobrodosli

  2. #2
    Senior Member Array
    Join Date
    Aug 2013
    Location
    Forbidden Forest
    Karma
    9

    Default

    Stvarno me cudi sto nemam odgovor za tebe obzirom koliko si precizno objasnio kako i sta si tacno hteo da uradis.
    Pomoc oko plugina, TS3-a, discord-a mozete dobiti samo u vidu objasnjenja.
    P.S. Nemojte smarati/hejtovati obzirom da to niko ne voli a ja licno cu samo da vas kuliram.
    P.P.S. Nemojte pitati stvari na PM vec otvori temu.

  3. #3
    Senior Member Array
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Nis, Cair, Jamajka
    Karma
    13

    Default

    brate sta treba jos da objasnim. ideja je prosta, kod mi je komplikovan, potrebna mi je pomoc za 'unapredjenje' koda. aj ovako da probam da objasnim

    fora je da je ta tabela jedina potrebna za rezervisanje termina. gde su 0 u tabeli to znaci da je default (nerezerivsano). cim neko bude rezerivsao tu ce se ispisati neki string (koji god dodelim).

    kako da se obavi detekcije tog polja da nije jednaka nuli (znaci da je neki string tu = zauzeto je od necije strane), i da se to ispise? ja sam napisao moju ideju koda, da se za svaki dan dodeli query, sto mislim da je komplikovanje stvari...a kasnije se to fechuje preko tog upisanog querija. znaci sve radi na foru istog koda puta 7 (dana)....

    covek ce preko menija da izabere odredjeno vreme kad zeli da igra. to tacno vreme se upisuje u tabelu, i sad eto to citanje mi pravi problem...ako mozes da preciziras sta ti nije jasno jer ni meni nije jasno sta tebi nije jasno

  4. #4
    Senior Member Array
    Join Date
    Aug 2013
    Location
    Forbidden Forest
    Karma
    9

    Default

    Opet hoces da unapredis nesto sto jos nisi napravio. Napravi prvo osnova da radi, a posle je najlakse sminkati stvari. (No offence)
    @Pitanje
    Zavisi na koji nacin ce covek da bira vreme kad zeli da igra, zavisi od nacina na koji si ti zamislio da sve ovo funkcionise... Niko ovde ne moze da ti kaze da li je nesto optimizovano ili nije dok ne okacis ceo sistem kako funkcionise (gotov sistem) ili dok ne ispricas detaljno kako sve to treba da funkcionise (sto je znatno teza varijanta nego ova prva).
    Last edited by SkazzY; 30-04-2018 at 01:43.
    Pomoc oko plugina, TS3-a, discord-a mozete dobiti samo u vidu objasnjenja.
    P.S. Nemojte smarati/hejtovati obzirom da to niko ne voli a ja licno cu samo da vas kuliram.
    P.P.S. Nemojte pitati stvari na PM vec otvori temu.

  5. #5
    Senior Member Array
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Nis, Cair, Jamajka
    Karma
    13

    Default

    ja imam vec uradjeno da imam 7 .php-a znaci za svaki dan, pa u svakom .php da postoji taj kod koji ima svoju SQL tabelu (ponedelja, utorak...), i tako funkcionise. ali to ne vidim kao prakticno ljudima, jer ko ce da otvara svaku stranicu posebno da bi video slobodna termin npr.
    ideja je da svi ti dani i termini budu postavljeni u jedan .php (pocetni npr) i da se na toj prvoj strati sve odvija i vidi oko termina.
    unapredjenje bi mozda bilo izazivanje ili chat protivnika, ili point system...ovo smatram kao prvi korak/obavezno...
    ali ispada da sve ovo tesko da moze u jednoj tabeli, pa ce morati da se podeli u (min.) 2...

    nema veze, hvala na pokusaj pomoci

  6. #6
    Senior Member Array
    Join Date
    Dec 2013
    Karma
    0

    Default

    Quote Originally Posted by JocA1 View Post
    pozz...nastavljam projekat ono za rezervisanje termina pa me ova stvar koci:

    imam tabelu:



    zanima me kako na jednoj php stranici moze da se ucita u kom polju se razlikuje rezultat od 0.

    moja trenutna i losa metoda je:

    HTML Code:
    $pon = mysqli_query($con,"SELECT * FROM dani_tabela WHERE Ponedeljak != '0' ");
    $utor = mysqli_query($con,"SELECT * FROM dani_tabela WHERE Utorak != '0' ");
    $sreda = mysqli_query($con,"SELECT * FROM dani_tabela WHERE Sreda != '0' ");
    ...
    ...

    dole za prikaz na stranici imam:


    Code:
    <?php
    while( $dani_tabela=mysqli_fetch_assoc($pon) )
    {
        echo "<b>$dani_tabela[Ponedeljak]</b> || IGRA: $dani_tabela[sati]<br>";    
    }
    mysqli_data_seek($pon,0);
    ?><br>
    <?php
    while( $dani_tabela=mysqli_fetch_assoc($utor) )
    {
        echo "<b>$dani_tabela[Utorak]</b> || IGRA: $dani_tabela[sati]<br>";    
    }
    mysqli_data_seek($utor,0);
    ?><br>
    
    
    ...
    ...
    provaljuje se da sam iso na opciju da se sve rucno ispita da li je 0 ili ne pa da se prikaze...sto je dosta neoptimizovano...da li neko ima iskustva oko ovog, pa ako moze da pomogne?

    *ovo mi je 3. tip tabele i po meni najoptimalniji za ovu vrstu potrebe...da sve bude u jednoj tabeli...ako mislite da ima boljih resenja za tabelu javite, i ti predlozi su dobrodosli

    Ako hoces da ti bude optimizovano moras kesirati (eng Cache), i tako bi smanjio saobracaj sa bazom podataka.

    Pazi, ti moras dati logiku te aplikacije, ali kada vec hoces da ti bude aplikacija optimizovana koristi Cache. Prvo vuces podatke iz Cache-a iz unikatni key ID. U slucaju da ne postoji u cache, onda odradis Query sa bazom podataka i sacuvas ga u cache-a sa unikatnim ID-om.


    Raditi ovakve aplikacije bez Cache-a nije pametno kada vec hoces da ti aplikacija bude optimizovana.
    Respect: Zlajo192, Wroy.

  7. #7
    Senior Member Array
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Nis, Cair, Jamajka
    Karma
    13

    Default

    @riste, nista mi nije poznato od tog sto si reko, iskreno

    ***Edit: ne treba nova struktura tabele...ovo zavrsava nekako posao


    valjda nije tezak posao da se sad detektuje igracev ID (iz tabele registrovanih) pa stampa u ovu drugu tabelu za termine
    Last edited by JocA1; 30-04-2018 at 23:08. Reason: nema sve na pocetnoj, mora da se klikce na nav menu

  8. #8
    Senior Member Array
    Join Date
    Aug 2013
    Location
    Forbidden Forest
    Karma
    9

    Default

    Taj nacin ti omogucava da rezervised samo na po 1 sat. Ne mozes da rezervises 20:00-22:00 bez nekog veceg cimanja.
    Pomoc oko plugina, TS3-a, discord-a mozete dobiti samo u vidu objasnjenja.
    P.S. Nemojte smarati/hejtovati obzirom da to niko ne voli a ja licno cu samo da vas kuliram.
    P.P.S. Nemojte pitati stvari na PM vec otvori temu.

  9. #9
    Senior Member Array
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Nis, Cair, Jamajka
    Karma
    13

    Default

    hmm usepo sam i to...ako je ( prva_opcija + 2 ) == druga_opcija, onda se prva_opcija snima i prva_opcija+1...opcije preko id-a idu

  10. #10
    Senior Member Array
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Nis, Cair, Jamajka
    Karma
    13

    Default

    uskoro planiram da se vratim na zavrsetak ovog plana..uz pawn sam nadogradio neko znanje za sql tabele, pa je sad ideja da izgleda:

    1. tabela: members | id, name, email, ect...
    2. tabela: days | did, dname
    3. tabela: time | id, did, name

    pa kad se izabere termin da se radi fora: UPDATE time WHERE id = members_id AND did = days_did AND name = members_name (mozda se ne pozivaju bas tacno tako ove sintaxe ali je ta fora..pa da vidim i za sql conjob)

  11. #11
    Senior Member Array
    Join Date
    Aug 2013
    Location
    Forbidden Forest
    Karma
    9

    Default

    Prvo i osnovno je da dajes lepsa imena kolonama. Tesko da neko moze da ti preporuci sta da izmenis sa ovim informacijama obzirom da samo ti znas sta tacno hoces da napravis i kako to sve treba da funkcionise.
    Pomoc oko plugina, TS3-a, discord-a mozete dobiti samo u vidu objasnjenja.
    P.S. Nemojte smarati/hejtovati obzirom da to niko ne voli a ja licno cu samo da vas kuliram.
    P.P.S. Nemojte pitati stvari na PM vec otvori temu.

  12. #12
    Senior Member Array
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Nis, Cair, Jamajka
    Karma
    13

    Default

    imao sam neki propust zbog brzog kucanja...evo ovako bi trebalo da izgleda, nadam se da je jasnije sad?

    https://i.imgur.com/c0ToFiJ.jpg

    Quote Originally Posted by JocA1 View Post
    UPDATE
    i naravno ne ide update nego insert

  13. #13
    Senior Member Array
    Join Date
    Aug 2013
    Location
    Forbidden Forest
    Karma
    9

    Default

    Zasto bi pravio celu kolonu za days ? Zasto u rezervacijama cuvas ime klrisnika a ne id ? Koliko ti traje rezervacija ? Koji je datum rezervacije ?
    Pomoc oko plugina, TS3-a, discord-a mozete dobiti samo u vidu objasnjenja.
    P.S. Nemojte smarati/hejtovati obzirom da to niko ne voli a ja licno cu samo da vas kuliram.
    P.P.S. Nemojte pitati stvari na PM vec otvori temu.

  14. #14
    Senior Member Array
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Nis, Cair, Jamajka
    Karma
    13

    Default

    Quote Originally Posted by SkazzY View Post
    Zasto bi pravio celu kolonu za days ?
    na koju tacno kolonu mislis?
    Quote Originally Posted by SkazzY View Post
    Zasto u rezervacijama cuvas ime klrisnika a ne id ?
    u rezervacijama je i id (znaci uzima od korisnika) ali je tu i name, cisto da imam prikaz koji je korisnik, da ne ulazim u drugu tabelu hahah
    Quote Originally Posted by SkazzY View Post
    Koliko ti traje rezervacija ? Koji je datum rezervacije ?
    o da, 2 sata je bila ideja da bude max, valjda bi u kolonu time bilo dovoljno dodavanje pocetka i kraja: 18:00 - 20:00 npr
    datum sam zaboravio da ubacim, hvala za to...bice kao 5. kolona u rezervacijama

  15. #15
    Senior Member Array
    Join Date
    Aug 2013
    Location
    Forbidden Forest
    Karma
    9

    Default

    Ne kolona days nego tabela days (razmisljam jednu a pisem drugo).
    Ti kad zavrsis prjekat neces da cotas bazu u smislu da gledas u nju i da citas tako da takve stvari nemoj nikad da radis.
    Da li traje tacno 2h ili moze da traje i manje ?
    Pomoc oko plugina, TS3-a, discord-a mozete dobiti samo u vidu objasnjenja.
    P.S. Nemojte smarati/hejtovati obzirom da to niko ne voli a ja licno cu samo da vas kuliram.
    P.P.S. Nemojte pitati stvari na PM vec otvori temu.

  16. #16
    Senior Member Array
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Nis, Cair, Jamajka
    Karma
    13

    Default

    kapiram te...ali skapirao sam da je ovo i dalje losa struktura tabele...na ovaj nacin bih lako prikazao koji su zauzeti termini, ali ne bih znao kako da pokazem (polja npr za svaki dan) kad su prazni tj slobodni za rezervaciju...
    mogucnost bi bila 1h ili 2h za trajanje termina

  17. #17
    Senior Member Array
    Join Date
    Aug 2013
    Location
    Forbidden Forest
    Karma
    9

    Default

    Rado bi ti ja predlozio neku bolju strukturu, ali to mogu da uradim jedino ako ti napises tacno sta i kako hoces da funkcionise (kako funkcionise u za korisnike, a ne kako funkcionise backend obzirom da ti za to treba pomoc).
    Pomoc oko plugina, TS3-a, discord-a mozete dobiti samo u vidu objasnjenja.
    P.S. Nemojte smarati/hejtovati obzirom da to niko ne voli a ja licno cu samo da vas kuliram.
    P.P.S. Nemojte pitati stvari na PM vec otvori temu.

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •