Koga ne interesuje razvijanje aplikacija koristeci PHP API, mogu odmah da scrooluju na dno ove poruke da vide o kakvoj aplikaciji je rec
Uz novi Gpanel sam razvio korisnu opciju PHP API-ja pomocu kojeg bilo ko ko se razume u programiranje i pravljenje aplikacija, moze napraviti jednu kojom moze da kontrolise svoje servere
Link PHP apija se nalazi na adresi:
www.kgb-hosting.com/gpanel/api/
Da bi vasa aplikacija imala pristup API-ju, morate da generisete PHP API Token (u panelu idete u Profil, pa tu nadjete), a privilegije tog tokena su listanje servera iz gpanela, citanje informacija o serveru (ip adresa, ime, status), kao i start/stop/restart (uskoro ce funkcionalnost biti prosirena) ...
-Kako se koristi API ?
API se koristi tako sto se pozove PHP fajl API-ja sa odgovarajucim query stringom.
Primeri ce biti prikazani i lepo objasnjeni:
-servers.php?auth={vas token}
primer:
http://www.kgb-hosting.com/gpanel/ap...cf3d2188f478d9
Napomena: ako otvorite u browseru, bice vam sve u jednoj liniji, posto browser ne interpretira karakter \n kao novi red, tako da je bolje kada otvorite stranicu da idete na view source (CTRL + U)
ako pozovete ovaj fajl sa tacnim tokenom, PHP skripta vraca rezultat u sledecem formatu:
Prva linija: {1/0}
ovo je kod greske, ako je 0, onda je doslo do greske koja je ispisana u sledecem redu, ako je 1, onda se u sledecem redu ispisuje ukupan broj servera koje imate na panelu tako sto se svaka informacija upisuje u novi red (odvojeno sa \n, sto znaci da informacije u PHP-u mozete lako razdvojiti funkcijom explode("\n",$tekst)):
id servera\n
ime servera\n
igra\n
ip : port\n
broj slotova\n
status servera (Active ili Suspended)\n
aktivnost servera (Started ili Stopped)\n
-server_info.php?id={id servera}&auth={vas token}
primer:
http://www.kgb-hosting.com/gpanel/ap...cf3d2188f478d9
ovaj fajl se trenutno ne razlikuje mnogo od servers.php po informacijama koje daje, ali ce posle biti dodato vise stvari ...
Skripti je potrebno proslediti ID servera (koji dobijate u servers.php), kao i auth token (on se uvek prosledjuje i sluzi za verifikaciju)
Rezultat vraca u sledecem formatu:
greska (1/0)\n (greska radi na istom principu svuda, ako je 1, onda u drugom redu ispisuje gresku)
id servera\n
ime servera\n
igra\n
ip : port\n
broj slotova\n
status servera (Active ili Suspended)\n
aktivnost servera (Started ili Stopped)\n
-server_process.php?id={id servera}&task={start/stop/restart}&auth={vas token}
ocigledno je cemu sluzi ovaj fajl...
prosledjujete mu ID servera, akciju (koja moze biti start, stop ili restart) i token, a skripta odradi sta je zadato i ispisuje nazad odgovor:
{1/0}\n (status greske)
ukoliko je status 1, ispisuje koja je akcija izvrsena {started/stopped/restarted}
i to je sve
-Sve je to lepo, ali sta ce to meni?
U principu nista od ovoga vam nije potrebno za normalan rad sa gpanelom, posto sve opcije imate u njemu ... Ali pomocu ovoga mozete napraviti svoju aplikaciju po vasoj zelji i koristiti je ...
Aplikacija ne mora biti u PHP-u i ne mora biti klasican Web ... Moze biti na bilo kojoj platformi i bilo kom operativnom sistemu koji ima internet i podrzava ucitavanje stranica (aplikacija za symbian, iphone, android) kao i klasicne desktop aplikacije pisane u C++, Java itd ...
Korisna Web aplikacija koja koristi Gpanel i GT API istovremeno
NAPOMENA!
Ovo je stara verzija restartera, novu mozete skinuti ovde: http://www.kgb-hosting.com/forum/sho...er-v2&p=309579
Ovo je prva verzija aplikacije koje su korisne za bilo kakav community koji ima svoj sajt ...
Demo: http://milf-cs.info/restarter/
Download: http://milf-cs.info/downloads/restarter.rar
Naime, radi se u skripti koja izlista sve servere iz vaseg gpanela, i ukoliko je server u gpanelu STARTOVAN, a GameTracker ga detektuje kao offline, dozvoljava bilo kome da izvrsi komandu RESTART nad tim serverom
Instalacija:
Raspakujete sadrzaj fajla restarter.rar negde na kompu i sve uploadujete kod sebe na sajt u neki zaseban folder.
Zatim se ulogujete u Vas Gpanel i odete na dugme "Profil" gde imate opciju za generisanje novog tokena koji upisujete u fajl config.php
Pogledajte u tom fajlu ostala podesavanja i podesite ih kako vam odgovara.
Ne predlazem vam da stavite skriptu na naslovnu stranicu sajta (index), posto se ne ucitava brzo (mora da se konektuje na GT i povuce informacije odatle, sto moze da potraje nekad i po vise sekundi), vec ostavite samo link ka toj stranici ...
Odgovori na neka pitanja koja ce biti postavljena:
-Sta ako GT detektuje moj server kao offline na kratko ili u trenutku promene mape?
Skripta ima zastitu i od toga ...
Ako se na listi servera prikaze da vam je neki server offline, a zapravo nije, kada kliknete restart, skripta skenira server jos tri puta (default, ali mozete promeniti) na svaku sekundu, i ukoliko se nijednom od ta tri puta server ne odazove, onda se izvrsi restart
-Moze li mi preko ovoga neko hakovati i drndati server?
Ne...
Sve sto neko preko tokena moze da radi, jeste da startuje, stopira i restartuje server ...
Ako mislite da neko iskoriscava ovu opciju jel vam se server u poslednje vreme restartuje za vreme igre, slobodno otvorite tiket i pitajte nekog od supporta da proveri, posto se svako pozivanje API-ja loguje...
-Sta ako ja imam neki server u svom gpanelu koji ne zelim da se izbacuje na ovoj listi?
Resenje za to je da upisete tu IP adresu u config.php u niz $preskoci!
Na primer:
$preskoci = array("212.200.163.182:27025");
ako zelite vise servera da uklonite sa liste, samo ih upisite tu, ali odvojite sa razmakom
$preskoci = array("212.200.163.182:27025","217.26.212.10:27015 ");
-Sta ce se desiti ako GameTracker.rs bude offline?
Skripta nece raditi, posto ona ceka odgovor od GT.rs-a, pa samim tim nece raditi restart servera dok GT.rs ne proradi![]()