Welcome to our community

Be a part of something great, join today!

Programeri

FoX^

New member
Pozdrav svima,
Od kako sam dosao na ovaj forum ( oko 2011 godine samo sam stari acc izgubio email i pw, pa nisam mogao restartovati lozinku) upoznao sam razne ljude koji su se bavili programiranjem, ali danas je nesto sasvim drugacije. Moji prvi uzori su bili Morph i Sol3x koji su mi dali neka osnovna upustva i tutorijale za pocetak. Takodje, kasnije sam provodio dosta vremena kako bi ucio sam da znam da uradim ono sto danas mogu i neke projekte sto sam do sada uradio. Takodje, ne mogu da ne napomenem i Virussa koji mi je dosta toga objasnio i uputio me sta i kako treba da radim. Poceo sam pre otprilik godinu- godinu ipo da programiram, a redovno sam poceo pre otrpilike pola godine. Na pocetku sam se patio sa HTML-om i CSS-om, pokusavao sam da rjesavam sam razne probleme i po google pretrazivajuci i smarajuci gore navedena 3 covjeka da mi objasne. Za 2 mjeseca sam naucio HTML i CSS da radim solidno, a i dan danas pronalazim neke nove 'komande' koje mi smanjuju utroseno vrijeme koje ulozim da bi odradio nesto, sto se moze zapravo uraditi za 3x manje vremena. Nakon toga sam poceo da ucim PHP, imao sam neko pred znanje i od prije (upotreba varijabli, if, while petlje i tako to osnovno), i polako sam krenuo da ucim i MySQLi. Dolazim na ideju da sa Borisom Filipovic otvorim Zero Development, www.zero.wtf, i dobijamo naseg prvog klijenta Fitness Centar 300 - Aleksandrovac kojem je bilo potrebno uraditi listu isteklih, aktivnih clanova, dodavanje clanova, pretraga clanova, dodavanje paketa, pregled profila, produzavanje clanarine itd. Na tom smo radili otprilike nekih 10-15 dana zato sto sam ja isao u skolu i nisam stizao (neke slike projekta http://prntscr.com/b13h24 , http://prntscr.com/b13hz9 , lista svih korisnika http://prntscr.com/b13isf , samo aktivni http://prntscr.com/b13jb3). To i nije bio toliko zahtjevan projekat, ali za mene tada je to bilo iskustvo iz kojeg sam naucio dosta toga. Stalno radim drugovima, obicno gejmerima (SAMP), poratle. Znam koliko sam sati ulozio i truda da bi nacuio ovo sto danas znam. Ja ovde tvrdim da ni jedan moj rad nije ukraden, nalazio sam neke pomoci po stackoverflow i prilagodjavao ih sebi, ali nikada nisam nista ukrao. Medjutim, danas se javljaju momci koji su vjecito krali tudje radove (ripovali), izmjenivali text i mozda nesto u css, te objavljivali kao svoje radove. Ja licno kazem za sebe da jos uvijek ne znam mnogo stvari, ali nikada sebe nisam nazvao profesionalnim developerom koji moze da odradi stvari tipa Game Panel, GameTracker itd. Ovim putem molim sve ljude na ovom forumu, koji su se pronasli u ovom dole navedenom, da pocnu da se trude i da rade na raznim projektima sami (naravno, ako bas ne ide pitate za pomoc) jer tako najbolje ucite. Pa zar mislite da cete citav zivot (ako planirate ovim da se bavite) da kopirate tudji rad i trud. Vjerujte mi, nema ljepseg osjecaja kada pogledate, u nesto za sta ste ulozili mnogo toga, i na kraju vam se to isplati, a da nema ruznijeg osjecaja kada vam neko, u sta se ulozili mnogo toga, ripuje ili objavi besplatno. Hajde da vise zaustavimo to.

Molim i kolege koje se ovim profesionalno bave da komentarisu ovaj post i da napisu svoju neku 'biografiju' vezanu za njegovu 'struku'. Takodje, ovaj post mogu komentarisati i ljudi koji se bave dizajnom i programeri koji ne rade iskljucio za 'web programske jezike'.

Hvala vam sto ste procitali ovaj post. Nadam se da ce ovo nekoga motivisati da pocne da uci nesto sto mu se dopada, ali stalno odgadja. :)

Re: Post za sve 'programere' u pokusaju

Slazem se sa tobom.
Ja na primer radim nekih 4 godine kao web i graficki dizajner, uglavnom 2 godine radim da kazemo 'potpuno'. Radio sam dosta sajtova sto se tice game hostinga, raznih portala i jos dosta web 'stvari'. Dosta puta mi se desavalo da me neko ripuje i u pocetku sam bio ljut zbog toga ali na kraju sam shvatio da mi oni ustvari prave reklamu, nepotrebnu ali je opet tu. Svaki put kad bi neko ripovao moj rad u koji sam ulozio mnogo vremena normalno da bih se naljutio, ipak je to rad i trud. Jednom mi je tako jedan lik, ne mnogo stariji od mene, koji vodi neki hosting ukrao pola sajta koji sam radio sa jednim prijateljem (Djoxiem). Bio sam stvarno uznemiren zbog toga ali kada sam pitao lika zasto je ukrao on je jednostavno rekao da je internet tu i da jednim klikom ti mozes uzeti sta hoces kad hoces? Poceo sam raspravu jer nisam mogao shvatiti koji mozak moras biti da to uradis, dovoljno smo skrenuli sa teme. Nebitno. Uglavnom, slazem se sa ovim, ako neko ulozi rad i trud kao sto sam ja u raznim stvarima, veoma je frustrirajuce videti da neko jednostavno ukrade ili ti 'ripuje' to.
Molim i ostale da procitaju ovo i da kazu svoje misljenje.

@NeonDesign Znamo se dugo, ali sam imao i ja takva slican iskustva, ali to ne treba da obeshrabri nekoga, jer vi cete jednoga dana da se time bavite, vas rad ce biti dosta vise cijenjen i placen, a dok ce ovi riperi uvijek tapkati u mjestu ili ce prekinuti da rade. Vjerovatno svi vec znate da plate programera i dizajenera nisu male kada uporedimo sa ostalim, a pored plata ako vec volite to da radite, bice vam to lagan posao.

„Izaberite posao koji volite, i nećete morati raditi ni jedan jedini dan u životu.“ – Konfučije

Pozdrav Ivane,fina tema. Kao što već znaš znamo se fino i sve. Pokretao si samnom i još jednim prijateljem Cryptable,ali mi smo to napustili ali vidim da si ti ponovo to pokrenuo što mi je drago vidjeti. :)
Pa evo da kažem i ja par riječi o sebi..Završio sam srednju školu,radio sam u industriji namještaja,trenutno radim u pekari.
To mi je pravi posao a samostalno servisiram računare i fotografijom se bavim,to mi je takoreći ljubav i u tome vidim sebe. Imao sam neke 'dodire' sa dizajnom ali jednostavno nisam za taj posao,nemam određen stepen volje za te stvari i to je to. Jednostavno ne vidim sebe kao nekog ko bi ljudima iz ničega stvarao nešto.Negdje oko 2010-2011 godine sam bio moderator na ZoomFx forumu.
Tamo sam upoznao mnogo ljudi koji su mi pomogli u svim oblastima,izdvojio bi z3r0-a koji je jako uspješan programer,Borisa poznatog kao Wick,Filipa Mravića.. Takođe postoje tu i ljudi koji su bili tu sa strane,izdvojio bi Borisa Filipovića. Dakle baziran sam na računare i tehnologiju i na fotografiju,ali radio sam i neke web sajtove,naravno samo instalacija ,ubacivanje teme i sređivanje malo za neke firme.Ne znam programiranje pa sam tako radio,ali naravno to je bilo naglašeno klijentima. U tehnologiji i fotografiji želim da se vidim za određeno vrijeme kao sam svoj čovjek koji od toga živi.
Takođe bavio sam se i tekvondo-om aktivno,redovno trenirao,takmičio se , ali zbog bolesti koja me je snašla sve je to moralo da postane prošlost i eto.
Ako sam nekog izostavio nadam se da će mi oprostiti jer je nemoguće sjetiti se svih dobrih ljudi.
Takođe ako neko zna da mu oko nečega mogu pomoći,tu sam. :)

K+ ko nije pročitao do kraja :D

Evo i ja klinac od 18 godina pa se evo vec trecu godinu bavim programiranjem, jezik c, c++ i c# opsirno. Imam diplome itd, neki sitni uspeh, srecno i vama :)

Pozdrav, evo i ja da se javim jer polako ulazim u opsirnije poznavanje web programskih jezika.

Ovde sam skoro od osnivanja i do sad pokusavao sam sa raznim programiranjem tacnije u pocetku sam neke pluginove prepravljao pa od toga ucio pawn, zatim sam kodirao neke samp modove, takodje sam ucio i c++ ali brzo sam ga batalio..
Sad ucim PHP, JavaScript, Apache, MySQL, HTML/CSS... DL polaznik sam IT akademije.

Pre upisivanja it akademije nisam znao mnogo oko php, sada pravim projekte sa login/register, kukijima/sesijama da neduzim evo poslednji rad:

http://prntscr.com/blgae7

http://prntscr.com/blgavy

http://prntscr.com/blgaqd

Ova tema ide u sticky pa videcemo dokle dogura.

Last edited:
Re: Programeri

DAX mislis na fakultet Informacione Tehnologije, ili mislis na onaj kurs ili sta vec IT academy?

Back