Re: Hardver i softver - pitanja, predlozi i pomoć
Koji antivirus odabrati?
Dosta je antivirusa u ponudi danas, tako da se odabir više ne svodi na 3 ili 4 antivirusa, već na 20 različitih programa koji u princupu istu svrhu imaju, samo je baza virusa kod svih njih različita. U suštini, antivirus program je isto što i spyware-malware program, mada tu kompanije prave razliku ali generalno nema razlike, antivirus obavlja isti taj posao. Kao što rekoh jedina je razlika u virusnim bazama koji su kod svakog programa različite. Pa ću na taj način i da objašnjavam ove korišćenije i poznatije antiviruse, jer generalno oni nude najbolju zaštitu trenutno.
Odabir antivirusa se razlikuje od korisnika do korisnika, kod velikog broja korisnika nije presudno koliko je dobar sam antivirus, nego koliko je lak za korišćenje, pa se prema tome vode i zbog toga koriste određeni antivirus. Pa da napravim podelu i da po mojoj proceni upišem one koje ja preporučujem svojim klijentima:
Što se tiče antivirusa sa plaćenom licencom, jedan antivirus se mnogo odvaja od ostalih antivirusa, a to je Kaspersky antivirus. Ni kod jednog antivirusa nisam sreo toliki vid zaštite računara kao kod Kaspersky antivirusa. Tako da, ukoliko želite kvalitetnu i profesionalnu zaštitu, preporučujem Kaspersky, a iza njega je sledeći Norton antivirus, isto je dobar, ali ne može da se poredi sa Kasperskim. A na trećem mestu je Eset Nod32 antivirus.
Što se tiče besplatnih antivirusa:
(numerisaću ih, br.1 - kao najbolji)
1. Free AVG antivirus
ima najbolju bazu potencijalnih virusa i pretnji, i ima lak interfejs. Eliminise do 91% standardnih pretnji
2. Panda free antivirus
takođe ima odličnu bazu potencijalnih virusa i pretnji, ali je na drugom mestu zbog malo težeg interfejsa za korišćenje. Sve u svemu, odličan je takođe. Eliminiše 95% standardnih pretnji
3. Avast free antivirus
Ja lično ne volim Avast, mada ima ljudi koji ga koriste i zadovoljni su. Takođe ima lagan i pregledan interfejs. Eliminiše do 89% standardnjih pretnji.
4. Free Malwarebytes Anti-Malware
Isprobao sam ovaj Anti-malware program, i mogu reći da je vrlo dobro definisan i vrlo dobro štiti. Kao što sam i pomenuo na početku, bukvalno je isti kao i standardan antivirus, ali se kod njega pažnja više skreće na traženje grešaka i štetnih programa u registrima nego u samim datotekama. Naravno, obaveštava i kada ima pretnji po same datoteke, ali što se tiče zaštite registra računara i sistemskih fajlova, ovaj program je NO.1!